Prilagodba pristupačnosti

Sanacija luke lokalnog značaja Nin

Sanacija mulova u luci Nin je projekt u koji je ŽLU Zadar, zajedno sa Zadarskom županijom, uložila preko 318.500,00 eura. Predmetno ulaganje odnosi se na sanaciju oštećenja uzrokovanih neadekvatnim načinom prvotne gradnje te vremenskih utjecaja, naročito uslijed velike poplave iz 2017. godine.  Postupak sanacije započeo je u rujnu 2022. godine te su mulovi u potpunosti obnovljeni krajem lipnja 2023.g.  Radove je izvelo društvo Constructor d.o.o. iz Splita s glavnim nadzornim inženjerom Željkom Čirjakom na čelu.

Izvedenom sanacijom riješen je problem temeljenja mulova te nadtemeljne konstrukcije istih. Postavljena je hodna ploča ukrašena dekorativnim betonom debljine 16 cm, koja je povezala zonu obuhvata s prethodnim projektom uređenja dijela obale Petra Krešimira IV., izvedenim od strane ŽLU Zadar u 2021.godini.

Ovim zahvatom je dodatno povećan broj komunalnih vezova u luci.

 

 

 

Sredinom rujna počela je sanacija 12 mulova u luci Nin na kojima su se realizirala razna oštećenja zbog neadekvatnog načina prvotne gradnje i vremenskih utjecaja, posebno uslijed velike poplave iz 2017. godine. 

Obalni zidovi trebaju sanaciju u dijelu podlokavanja temeljnog dijela zida, u dnu, izlokavanja lica, pukotina koje su se proširile ispiranjem od djelovanja mora i mjestimičnih kaverni. Dijelovi mulova su urušeni i nalaze se pod morem, dok su završne ploče  na dijelovima ispucale i utonule. 

Novo projektno rješenje obuhvaća sanaciju koja će se izvesti u dvije faze. Prva faza obuhvaća uklanjanje korjena mula kako bi se izveo propust,  temeljenje i  novi armirano betonski zidovi. Kako se temeljenje vrši na muljevitom dnu, na dno iskopa potrebno je postaviti geotekstil na koji dolazi novi sloj pjeska i šljunka kako bi se spriječilo ispiranje pijeska ispod zida. U drugoj fazi postavlja se završna hodna ploča, konzolno preko obalnog zida, u debljini od 30 cm te se strojno štoka. Završno betoniranje izvest će se dekorativnim betonom debljine 16 cm.

Sanacijom se poboljšava ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu, gabariti i položaj obalnog zida nakon sanacije se mijenjaju u dozvoljenim granicama, pa se ovi radovi smatraju zahvatom za koji ne treba građevinska dozvola. 

Izvođač : Contractor d.o.o. Split
Stručni nadzor: Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak, Raštanska 3, 23000
Zadar, Željko Čirjak, dipl. ing. građ.,
Ugovorena vrijednost radova: 1.904.610,40 kn bez PDV-a
Predviđeni rok izvođenja radova: 6 mjeseci

Projekt je sufinanciran sredstvima Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar

 

 

 

 

Image
Radno vrijeme

Radno vrijeme od 07:00 sati i traje do 15:00 sati.


Rad sa strankama je svaki radni dan od 08:00 do 13:00 sati


Dnevni odmor koristi se u vremenu od 11:00 do 11:30 sati